2012-04-25

Hem och sånt

Som sagt har det blivit väldiga mängder trädgårdsarbete på kort tid. Eftersom vi bor i lägenhet får vi (okej, jag) vara nöjda med att pressa ner stora mängder örter i blomlådor och balansera små krukor på trätrallen. Försöka att inte irritera grannarna med jordspill och vattenskvättar från den lilla djungeln. Förra sommaren hade jag dessutom urspännande men urläskiga stora skalbaggar i ungefär en vecka i augusti.

Jag blir tvungen att fundera lite. Ska man ha det så? Eller rättare sagt - kan jag ha det så? Jag vet inte om jag kan leva ett liv utan trädgård och obegränsad tillgång till mark att gräva i, gräs att klippa och fruktträd. Jag drömmer en dröm om att anlägga en vansinnesträdgård på 30 kvadrat - nästan ett litet jordbruk. Då kunde man odla och fixa och i princip vara självförsörjande på grönsaker och rotfrukter hela somrarna. Jag skulle ha potatis, rödbetor, kål, morötter, lök, sallad, jordgubbar, vinbärsbuskar, fruktträd och klätterblommor.

Okej, vansinnesträdgård åsido, hur ska det gå till då? Köpa hus? Va!? Känns otroligt avlägset i min lilla värld med pluggande make och nystartat företag och allt annat som pågår. Å andra sidan. Mina föräldrar köpte småningom hus, med en trädgård som heter duga (det är där som jag tänkte spendera sommaren med att gräva och fixa, om de blivit galna på mig än vet jag inte, men det kommer väl...). Köper man hus verkar det komma hur mycket konstigheter som helst på köpet, vad jag kan se av det mina föräldrar behövt göra. Bygga om hit och dit, renovera, byta kök, byta tak, sköta om kompost (yuck!), olja plank och klippa häckar. Allt detta samtidigt som man ska ta hand om ett gäng snorungar som kräver lagad mat, uppmärksamhet och vissa mått kärlek.

Det kanske är något som kommer med tiden, det här miljons-multi-taskingen. Annars har jag ett annat alternativ. Jag smiter ut en natt och sätter stängsel kring ungefär 20 kvadrat av Gärdet och sen säger jag att det är mitt och så odlar jag där tills jag stupar eller någon säger åt mig. Perfekt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar