2012-08-03

Idioti

DN:s hemsida. Den här artikeln, och den här, gör mig ganska förbannad. Det verkar som att nivån på konsumtionen bara ökar, hela tiden.

Vem behöver 50 sorters bröd? Och vem behöver knallgula, fläckfria bananer?  Och vem i hela friden bryr sig om ifall kartongen är lite bucklig? När bristen på mat breder ut sig i världen är det oerhört respektlöst att matvaruhanteringen i vår del av världen ser ut som den gör.

Mutter, mutter.

Nästa projekt blir städning. Mår fortfarande lite halvkasst, så jag räknar med att det kommer ta ungefär hela helgen. Det gör inte så mycket. Ska försöka greja piroger också. Med hemmagjord smördeg.

11 kommentarer:

  1. Håller med! Svenskarna har blivit galna. Och bröd som snart går ut i datum är inget problem, det är bara att lägga in det i frysen och sedan ta fram och tina eller rosta, när man är brödsugen.

    SvaraRadera
  2. Problemet är väl att det anses COOLT att vara nonchalant(kanske som ett "bevis" på att man har gott om pengar), och TÖNTIGT att bry sig...

    SvaraRadera
  3. För det första är bröd en färskvara som är ätbart endast samma dag som det är bakat. Gillar man inte det ska man äta knäckebröd. Jag är helt klart för bagerier som bakar varje dag. Ska bröd ändå lagras ska det frysas.

    För det andra stör även jag mig på att det är ytan som räknas, inte smaken. Ett naturligt äpple kan vara fett, lite fel format och kanske har några skorviga fläckar, men det luktar gott och smakar gott. Men när jag kommer till affären är äpplena glansiga, hårda och doftlösa. De smakar surt och träigt.

    Det är något fel på svensk mat- och matkultur. Kolla till exempel på hur mycket kött med ben som säljs. Inget, trots att benet är en smakgivare oavsett vilket kött du köper. Det viktiga är att det är vackert och "säkert", inte smakkvaliteten, vilket medför att allt som har någon form av kvalitet är fullkomligt bisarrt dyrt.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Min telefon är en elaking, så jag har råkat radera en kommentar som skrevs här, innan jag ens hann läsa den. Ber om ursäkt för detta! Kommer inte hända igen. (Välkommen att posta din kommentar igen om din saknas.)
    Claudia

    SvaraRadera
  5. Tyvärr ser inte verkligheten ut så som du beskriver. Jag som jobbar inom handels i butik vet liksom vad jag pratar om.

    Om en paprika är lite skrovlig så köper folk inte den om de kan hitta en paprika som inte ser har det skönhetsfelet. Detsamma gäller en förpackning som är bucklig. Är den bucklig så köper inte kunder den. Det är tyvärr så det ser ut..

    Sen när det gäller 50 sorters bröd etc. Tyvärr är den enkla sanningen att alla inte käkar samma bröd som du gör. Folk vill ha valmöjligheter. Så enkelt är det. Ibland tröttnar man och vill då byta. Man kanske äter efter en av alla dessa hälsotrender som hänvisar till olika saker.

    Såhär ser verkligheten ut och ni fungerar på precis samma sätt. Har ni valmöjligheten att välja en produkt som inte är bucklig eller fläckig så gör ni det i de allra flesta fallen. Det är just dessa krav på "perfekta" varor som ligger till grund för matsvinnet.

    Vi som jobbar innom handels har inte heller möjligheter att märka ner eller sänka priset på dessa varor i alla lägen heller eftersom det arbetet kostar otroligt mycket pengar och tar väldigt lång tid vilket inte är lönsamt. Dessutom vill de allra flesta butiker inte ha en stämpel om att de säljer "gamla och ofräscha" varor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är några förslag på hur brödsvinnet skulle kunna minska!
      http://louisekonsumentkoll.se

      Radera
  6. Bröd ska vara dagsfärskt - annars får det vara för vår del. Men problemet är ju inte att vi vill ha fräsch mat, utan att bagerierna/butikerna bullar upp för mycket.

    SvaraRadera
  7. Har nog att göra att matkulturen i Sverige är ganska botten. Vi har FAKTISKT ingen större koll på kvalite eller när mat är ok eller ej. Som någon sa: så länge det ser "fint" ut säljs det. Samma sak med gurkor. Det slängs oerhört stort antal gurkor från bondgårdarna pga att de kan inte sälja gurkor som inte är raka (att den är sne är normalt! Löjligt!) till livsmedelsbutikerna. Människor här tror att det är så gurkan ser ut...annars måte...den vara sjuk eller nått. Kanske dags att lära ut detta i hemkunskap?

    -Vanilj

    SvaraRadera
  8. Jag kan inte låta bli att tänka på min lokala Ica-butik som ett par-tre dagar i veckan tar in bröd från en mer eller mindre lokal producent. Det bröder är bakat på mjöl, vatten, jäst och salt precis som det ska vara. Men det brödet håller sig EN dag innan det börjar bli hårt och torrt. Naturligtvis är det ingen som köper det och då blir det liggande ännu längre, vilket naturligtvis medför ännu färre köpare. Tillslut slängs det väl.

    Det korkade i det här är att någon bakar ett bröd på korrekt sätt, butiken köper in för mycket och måste slänga största delen, varpå de slutar med brödet till förmån för bröd som är preparerat för att hålla sig färskt längre. Det konstiga är också att brödet från den lokala producenten kostar 10 kr per påse medan det preparerade brödet från Pågens kostar minst dubbelt så mycket och smakar förskräckligt.

    Det är verkligen något konstigt med svensk brödkultur.

    SvaraRadera
  9. Jag är en snål jävel så visst finns det en marknad om de bara sänker priset.
    Brukar köpa skink som inte är 100% skurna för 1/3 av priset. När jag var student köpte jag köttfärs för 18kr/kg som gick ut samna dag.

    SvaraRadera
  10. Svinn kan enkelt minskas med mindre förpackningar men då minskar också
    inkomsterna. Det är därför alla färskvaror kommer i större och större förpackningar som t.ex köttfärs trots att antalet ensamhushåll ökar.
    Industrin har också en förmåga att prisa ut mindre förpackningar , liten bit ost 110 kr/kg , dubbelt så stor 90 kr/kg men det är samma ost vilket medför ökat svinn hos konsument.

    SvaraRadera